Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Počeo sastanak o usaglašavanju odgovora na Upitnik Evropske komisije

16/01/2018

Sastanak na kojem će najviši državni i entitetski dužnosnici pokušati usaglasiti preostalih sedam pitanja iz Upitnika Evropske komisije počeo je danas u Istočnom Sarajevu.

Sastanku prisustvuju predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, državni ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda te entitetski premijeri i ministri finansija, koji su krajem prošle godine usagasili većinu odgovora iz Upitnika.

Zvizdić je tada napomenuo da se preostala pitanja odnose na grupu ekonomskih kriterija gdje je potrebno predstaviti socio-ekonomske podatke za period od 2006. do 2015. godine u vezi sa stanovništvom prema spolnoj starosti, dobi i regionalnoj raspoređenosti.

– Drugo pitanje je vezano za poglavlje 24. Tu su dva vezana pitanje jedno je o ulozi i doprinosu obavještajno-sigurnosnih službi i da li se BiH suočava s bilo kojim oblikom terorizma te je potrebno navesti broj osoba koje su do sada optužene i osuđene za krivična djela terorizma – dodao je Zvizdić tada.

Također, set od četiri pitanja dolazi iz grupe “Politički kriteriji”, a prvo je da se da jasan opis nadležnosti i postupka izbora, odlučivanja šefa države i da li postoje posebni uvjeti za njihov izbor te da li imaju pravo veta u postupku odlučivanja.

– Od ovih sedam, tri pitanja vezana su za nestale osobe i to da li organi vlasti poduzimaju punu odgovornost za pronalaženje nestalih, da li se prema žrtvama i porodicama postupa na isti način u cijeloj BiH i da li postoji institucija za traženje nestalih osoba – kazao je Zvizdić.

Predsjedavajući Zvizdić zahvalio je tada svim članovima radnih grupa koje su predano radili na usaglašavanju odgovora, a radi se o više od 1.300 osoba u tim grupama.

Evropska komisija dostavila je Bosni i Hercegovini Upitnik od 3.242 pitanja na koja su trebala odgovoriti predstavnici svih nivoa vlasti u BiH. Taj proces traje više od godinu dana, a radi se o važnom koraku na putu BiH ka članstvu u Evropskoj uniji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.