Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar

Počeo sastanak stranaka državne koalicije. Čović: Hitno moramo napraviti zaokret

drzavna koalicija
Foto: Fena

Na sastanak su stigli predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, predsjednik Naše stranke Edin Forto i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić

U Domu HDZ-a BiH u Mostaru počeo je sastanak predstavnika političkih stranaka koalicije na državnom nivou.

Na sastanak su stigli predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, predsjednik Naše stranke Edin Forto i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Domaćin sastanka je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je ranije kazao da očekuje postizanje dogovora oko ključnih pitanja.

Funkcioniranje koalicije također će biti tema razgovora.

-Evidentno je da je problem funkcioniranje naše pozicije u vlasti. Da vidimo kako izaći iz toga. Praktično je pitanje jesmo li mi uopće prava koalicija i živi li još to partnerstvo, na kojim nivoima “zapinje” i kako to otkloniti – izjavio je za “Dnevni avaz” predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Foto: Fena

Napomenuo je i kako više komuniciraju medijski, umjesto da sjednu zajedno i dogovaraju se.

-Koncept koji smo na početku napravili, da se nađemo jednom u 15–20 dana, raspravimo neko pitanje i onda ga usmjerimo prema Vijeću ministara ili Parlamentu, prestao je da funkcionira. Sad najveći problem ima predsjedateljica Vijeća ministara. Na posljednjoj sjednici prošlo je 39 tačaka, moglo je još 30, ali zbog naše neusuglašenosti one stoje. Moramo hitno napraviti zaokret – upozorio je Čović.

koalicioni partneri bih
Foto: Fena

Uoči današnjeg sastanka državne koalicije oglasili su se iz Naše stranke iz koje su poručili da razdruživanje neće biti tema sastanka.

-S pričom o razdruživanju Dodik pokušava sebe politički oživjeti i zamaskirati da je u politici i ekonomiji RS-a zakazalo sve, a korupcija jedina uspješna grana. Ostalo mu je samo da pumpa balon nacionalizma do njegovog puknuća. Mora znati, kad taj balon pukne, ta će eksplozija odnijeti njega s političke scene, a Bosne i Hercegovine će biti s Republikom Srpskom kao njenim dijelom, pa će tako poziv na razdruživanje završiti u smeću zajedno s Dodikovom političkom karijerom – naveli su iz Naše stranke.

Kazali su i da će insistirati da se priča o budžetu, planu rasta i EU putu BiH.

Nakon sastanka planirane su izjave za medije s početkom u 15.30 sati.