Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istočno sarajevo

Počeo sastanak stranaka koje čine državu vlast: “Dan D” ili još jedno veliko ništa?

Trojka dodik
Foto: Hazim Aljović/FENA

Ovaj sastanak je najavljen još krajem jula. Na sastanku, stranke koje zajedno čine vlast na državnom nivou, imaće cilj da postignu saglasnost oko usvajanja obećanih zakona, posebno onih koje Evropska unija ističe kao važne

Lideri stranaka na državnom nivou, HDZ-a, NS-a, NiP-a i SDP-a, stigli su na sastanak u administrativni centar Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Pored domaćina iz SNSD-a, na ovom sastanku su prisutni i Dragan Čović iz HDZ-a, Nermin Nikšić, Saša Magazinović i Nerin Dizdar iz SDP-a, Edin Forto, Predrag Kojović i Sabina Ćudić iz NS-a, te Elmedin Konaković i Denis Zvizdić iz NiP-a. Sastanku prisustvuje i Nenad Nešić iz DNS-a.

Najavljen krajem jula

Ovaj sastanak je najavljen još krajem jula. Na sastanku, stranke koje zajedno čine vlast na državnom nivou, imaće cilj da postignu saglasnost oko usvajanja obećanih zakona, posebno onih koje Evropska unija ističe kao važne. Među zakonima koji se planiraju usvojiti su zakon o VSTV-u, zakon o sudovima BiH, zakon o sukobu interesa i zakon o slobodi pristupa informacijama.

U istočnom Sarajevu je počeo sastanak stranaka koje čine državnu vlast. Izrazi lica kod svih prilično su "kiseli" (Foto: Fena)

Posted by Fokus.ba on Tuesday, August 22, 2023

Sastanak se održava dva sata prije nego što bi trebala početi sjednica državnog parlamenta, na kojoj se očekuje da će neki od pomenutih zakona biti usvojeni. Važno je napomenuti da će tokom te sjednice takođe biti razmotrena i imenovanja ministra finansija iz redova SNSD-a.

Ovo je prvi put da se čelnici državne vlasti sastaju u ovom formatu nakon ljetne pauze.

Nakon današnjeg sastanka i sjednice parlamenta bit će mnogo jasnije da li će vlast krenuti putem obećanih reformi i usvajanja neophodnih zakona ili će kriza biti produbljena. Podsjetimo, kriza je pojačana nakon što je vlast u RS-u usvojila zakone kojima odbacuje primjenu odluka Ustavnog suda BiH te odluka visokog predstavnika. U međuvremenu je i podignuta optužnica protiv Milorada Dodika.

Dan D za političku scenu BiH?

Utorak – Dan D za bh. političku scenu. U fokusu sjednica Zastupničkog doma državnog Parlamenta i famozno najavljeni sastanak lidera državne koalicije, javlja Federalna televizija.

“Poslije te sjednice 22. sve će u Bosni i Hercegovini biti drugačije, ništa neće biti isto”, poručio je nedavno predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Domaćin je upravo on, a gosti dobro poznati. Lideri Trojke i Dodikov dugogodišnji politički partner Dragan Čović. Kompromis i dogovor na ispitu, a adresa za promjenu stanja na terenu Istočnog Sarajeva. Nova prilika za usvajanje niza reformskih zakona. Najavljena od onih koji su kreirali eskalaciju političke krize, a sada nude rješenja. Ali uz ako…

“Imamo zakon o Sudu Bosne i Hercegovine i paralelno ide zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i imat će sudbinu praćenja – ili će proći oboje ili neće ni jedan. Imamo izborne zakone koje trebamo riješavati, što je zahtjev hrvatske strane”, rekao je Dodik.

Zahtjevi i uslovljavanja – nasuprot optimizmu s težnjom ka kompromisu. Kratki opis i modus operandi prethodnih sastanaka državne vlasti. Dogovor postignut na posljednjem i dalje na čekanju. Sjednica Zastupničog doma mogla bi iznjedriti imenovanje novog ministra finansija Bosne i Hercegovine. Prijedlog uputila Borjana Krišto, a kandidat je SNSD-ov Srđan Amidžić. Podrška od najdugotrajnijeg saveznika, očekivano, nije izostala.

Razgovor za Trojku nema alternativu

“Međusobno povjerenje bi značilo da imamo u punom sazivu Vijeće ministara koje može raditi, da možemo donositi nove zakone, a parlamentarna većina koja se prepoznaje kroz ove stranke koje su se okupile da međusobnim povjerenjem prate jedni druge u parlamentarnoj proceduri”, izjavio je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a.

A u parlamentarnoj proceduri sutra i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u. Iako je Ustavni sud BiH žarište interesovanja, obaveza usvajanja seta zakona na evropskom putu naše zemlje i dalje čeka na ispunjenje. Pitanja različita, ali pred liderima i dalje isti izbor. Razgovor ili blokade. Ironično, Nikšić prekida svaki vid komunikacije s Dodikom. No, u realnosti razgovor za Trojku nema alternativu.

“Zbog svega toga ću otići da razgovaram sa Dodikom u Istočno Sarajevo, kao što je i on došao kod mene u Konjic, jer je to jedini put koji nas vodi do usvajanja zakona neophodnih za reforme iz oblasti ekonomije, socijalne politike, pravosuđa i svega ostalog. Alternativa je blokada i naredne četiri godine, a ja na to ne želim pristati”, poručio je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

Dodikova uvjeravanja

“Očekujem da kolege ispoštuju dogovor. U okviru tog dogovora je usvajanje reformskih evropskih zakona kao i potvrđivanje ministra finansija, s kojim nemam problem jer to jeste pozicija SNSD-a”, naglasio je Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a.

Ususret sastanku svi akteri, čini se, vode vlastitu politiku. Dodik uvjerava da teži razgovoru, dok ne odustaje od izbacivanja stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Čović u tišini priprema izmjene Izbornog zakona, a Trojka traži recept da sačuva državnu vlast, dok se odupire Dodikovim ultimatumima. Šta je crvena linija, zasad je nepoznanica. Za to vrijeme brojna važna pitanja čekaju na dogovor državnih lidera. No, ni dogovor nije garancija.

“Ne bi bilo prvi put da se desi da se nešto dogovorimo, a da se ne ispuni”, zaključio je Nikšić.