Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Početak suđenja Jovanu Tintoru 9. januara

jovan tintor1111

Suđenje Jovanu Tintoru, bivšem predsjedniku Kriznog štaba Srpske demokratske stranke (SDS) u Vogošći, za zločin protiv čovječnosti počinjen na području tog naselja, trebalo bi početi 9. januara 2017. godine.

Na statusnoj konferenciji održanoj prije početka suđenja, tužitelj Adis Nuspahić je rekao da Tužilaštvo za dokazivanje optužnice planira saslušati 125 svjedoka, od kojih 13 s mjerama zaštite, kao i četiri vještaka.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Minka Kreho naložila je Tužilaštvu da odustane od određenog dijela svjedoka, jer ih je mnogo planirano za dokazivanje istih tačaka optužnice, kao da ima mnogo svjedoka koji bi trebali svjedočiti na opće okolnosti.

Braniteljica optuženog Tintora Nina Kisić je nagovijestila Sudu da je odbrana planirala direktno saslušati 16 svjedoka Tužilaštva kako ne bi ponovno morali dolaziti na poziv odbrane.

Jovan Tintor je optužen za nezakonito zatočenje, mučenje, premlaćivanje, tjeranje na prinudne radove i ubistva velikog broja žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjena na više lokacija, uključujući logore.

Kao posljedica zločina, kako su naveli iz Tužilaštva BiH, gotovo cjelokupno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti je do konca 1992. godine bilo prognano s područja Vogošće i okoline.

Tintor je optužen kao predsjednik Kriznog štaba u Vogošći.

Uhapšen je u februaru ove godine, javio je BIRN BiH.