Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zavod za javno zdravstvo

Počinje distribucija: Vakcinama koje je donirao Vučić neće se raditi revakcinacija

Vučić stigao Sarajevo s pet tisuća doza cjepiva protiv koronavirusa
02.03.2021.,Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Srbijanski predsjednik Aleksandar Vucic stigao je u Sarajevo kako bi osobno predao pet tisuca doza cjepiva protiv koronavirusa namijenenog stanovnistvu Federacije BiH. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Iz Zavoda navode da je rok za upotrebu vakcina do 29. marta, te pošto se radi o maloj količini, biti iskorištene prije njegovog isteka, dok će se revakcinacija obaviti vakcinama koje se očekuju na rednom kontigentu

Distribucija vakcina proizvedenih u Indiji prema licenci švedske kompanije AstraZeneca i Univerziteta Oxford, koje je Srbija donirala Federaciji BiH, počinje danas, potvrđeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Kako je još ranije navedeno, radi se o 4.940 doza koje će biti raspoređene prema kantonima na sljedeći način: Unsko-sanski kanton dobio je 500, Posavski 100, Tuzlanski 1.000, Zeničko-dobojski 740, Bosansko-podrinjski kantona Goražde 50, Srednjobosanski 500, Hercegovačko-neretvanski 550, Zapanohercegovački 200, Kanton Sarajeno 1.050 i Livanjski kanton 250 doza vakcina.

Iz Zavoda navode da je rok za upotrebu vakcina do 29. marta, te pošto se radi o maloj količini, biti iskorištene prije njegovog isteka, dok će se revakcinacija obaviti vakcinama koje se očekuju na rednom kontigentu.

– Revakcinacija se treba provesti u periodu od četiri do 12 sedmica, ali je nama preporučeno da to bude od osme do 12 sedmice, naveli su iz Zavoda.

Podsjetimo, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je prošle sedmice na sarajevski aerodrom stigao s kontigentom od 5.000 vakcina.

4.940 doza bit će podijeljeno kantonima za vakcinaciju zdravstvenih radnika koji su prioritet. Ostalih 60 doza vakcina nalaze se u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH koje su poslužile u analizi.

Iz Zavoda su pojasnili na koji način će se vršiti distribucija vakcina u entitetu Federacija BiH.

– Distribucija kreće danas i vršit će se u utorak i srijedu. U utorak kreću dva vozila koja su za to previđena-prvo vozilo Mostar-Goražde, a drugo Sarajevo-Zenica-Travnik. U srijedu prvo vozilo Tuzla-Orašje, drugo Grude-Livno-Bihać. U srijedu se završava distribucija, a onda je do kantona kada kreće vakcinacija, saopštili su iz Zavoda.