Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počinje izgradnja 70 stambenih jedinica u Glamoču, Grahovu i Drvaru

gradnja kuce

U okviru Projekta rekonstrukcije stambenog fonda – SAF, do kraja mjeseca počeće izgradnja 70 stambenih jedinica za izbjeglice i raseljena lica na prostoru opština Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar, javlja Anadolu Agency (AA).

Radovan Grajić, pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica bh. entiteta Republika Srpska izjavio je da su za navedene tri opštine izabrani korisnici, kao i izvođač radova.

Vrijednost radova u Glamoču, gdje će biti izgrađene 22 kuće, je 533.000 KM, u Bosanskom Grahovu će se raditi 28 kuća, vrijednosti 654.000 KM, dok će u Drvaru biti izgrađeno 15 kuća i pet stanova, čija je vrijednost 628.000 KM.

“Rok za završetak radova je 90 dana od uvođenja izvođača u posao i taj rok će biti ispoštovan”, dodao je Grajić.

Projekat rekonstrukcije stambenog fonda je jedan od zajedničkih projekata u kojima učestvuje Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS, a finansira se iz kredita Saudijskog razvojnog fonda u iznosu od 15 miliona američkih dolara, odnosno oko 22 miliona KM.

Projekat je namijenjen za potrebe rekonstrukcije stambenih jedinica za izbjeglice i raseljena lica u Bosni i Hercegovini.

Sredstva će biti iskorištena za stambeno zbrinjavanje ukupno 917 porodica na prostoru BiH. Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS će, kao implementator, na području ovog entiteta realizovati projekte stambenog zbrinjavanja za 124 porodice, a na području Federacije BiH, u saradnji sa opštinama, realizovati projekte stambenog zbrinjavanja za 284 povratničke porodice.