UIOBiH

Počinje kampanja “Stop švercu” poseban naglasak na duhanu (VIDEO)

ratko kovacevic
Ratko Kovačević

Broj na koji stanovništvo može prijaviti nezakonitosti je 080 02 06 07, a glasnogovornik UIO Ratko Kovačević novinarima je kazao da je poziv besplatan i anoniman

Uprava za indirektno oporezivanje u Bosni i Hercegovini (UIO BiH) provest će javnu kampanju ”Stop švercu”, u okviru koje će stanovništvo moći prijaviti svaki vid nezakonite trgovine i utaju indirektnih poreza.

Broj na koji stanovništvo može prijaviti nezakonitosti je 080 02 06 07, a glasnogovornik UIO Ratko Kovačević novinarima je kazao da je poziv besplatan i anoniman.

– Prihodi od indirektnih poreza su najznačajniji za fiskalnu stabilnost BiH i od tih prihoda u navećoj mjeri finansiraju se školstvo, zdravstvo, putna infrastruktura, socijalna razna davalja i slično – rekao je Kovačević te dodao da nezakonita trgovina osim umanjivanja prihoda u budžetu stvara i nelojalnu konkurenciju.

Naveo je podatak da je UIO u prošloj godini prikupila gotovo osam milijardi KM indirektnih poreza, što govori o značaju tih prihoda za funkcionisanje države.

Poseban naglasak je na nezakonitoj prodaji duhana i duhanskih proizvoda.

S tim u vezi, istakao je, službenici UIO su za šest mjeseci 2020. godine oduzeli značajne količine duhana i cigareta sa ”crnog” tržišta, vrijednosti više od million i po KM.

– Iz tog razloga želimo da nam građani pomognu. Svaka prodaja bez akcizne markice ili sa akciznim markicama susjednih država znači da se radi o nezakonitoj prodaji cigareta na našoj teritoriji. Mi ćemo svaki poziv obraditi – naglasio je Kovačević.

Osim štetnosti po budžet istakao je i štetnost po zdravlje.

– Građani dodatno ugrožavaju zdravlje. Radi se o cigaretama koje nemaju porijekla, ne postoji dokumentacija. Ne zna se šta je sastav takvih cigareta – kazao je Kovačević.