medicinski fakultet u sarajevu

Počinje nastava na fakultetima medicinske grupacije, studenti ne odustaju od protesta

Medicinski 4

Odluka je donesena nakon što su studenti grupacije fakulteta medicinskih nauka najavili da će danas, s početkom u 11.55 sati, održati protestnu šetnju zbog neodržavanja nastave

Naučno-nastavno vijeće Medicinskog fakulteta u Sarajevu donijelo je odluku da od danas kreće nastava za studente Farmaceutskog, Stomatološkog i Fakulteta zdravstvenih nauka.

Odluka je donesena nakon što su studenti grupacije fakulteta medicinskih nauka najavili da će danas, s početkom u 11.55 sati, održati protestnu šetnju zbog neodržavanja nastave.

“Vijeće je ostalo pri svom zahtjevu za smjenu rektora”, istakla je dekanesa Medicinskog fakulteta Semra Čavaljuga.

Kako je navedeno u saopštenju, odluka o pokretanju nastave uslijedila je nakon sastanka sa ministricom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zinetom Bogunić.

“S obzirom da je najavljena protestna šetnja, izražavamo žaljenje zbog činjenice da su studentski predstavnici izmanipulirani i iskorišteni od strane njihovih dekana na ovaj način, da kao organizatori protesta ponesu breme krivice zbog nedostatka volje i razumijevanja rukovodioca njihovih fakulteta da postignu dogovor sa Medicinskim fakultetom, u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima.

Da se ne radi o šetnji koja očigledno ima za cilj prebacivanje krivice na Medicinski fakultet, i mi bismo se pridružili protestu, pa ovom prilikom upućujemo studente da odgovornost traže na svojim fakultetima i u rektoratu Univerziteta, jer se rukovodeća lica ovih institucija nisu interesovala za proaktivno djelovanje u pogledu nastavka realizacije nastavnog procesa, što su više puta pokazali svojim stavovima, ali i nedolascima na dogovorene sastanke”, navodi se saopštenju Naučno-nastavnog vijeća Medicinskog fakulteta.

Nastava na fakultetima grupacije medicinskih nauka prekinuta je prije skoro mjesec dana, a nadoknada počinje već od ponedjeljka, 9. decembra.