Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

psiholuminis

Počinje projekat „Jačanje mladih u borbi protiv radikalizma na teritoriji Prijedora“

prijedor

U projekat će biti uključeni mladi starosne dobi između 13 i 18 godina sa područja grada Prijedora te uskoro će uslijediti javni poziv gdje će se svi zainteresovani mladi moći prijaviti

Udruženje građana „Psiholuminis“ je u mjesecu aprilu započeo provođenje projekta „Jačanje mladih u borbi protiv radikalizma na teritoriji Grada Prijedora“. Ideja projekta  je da se bavimo prevencijom radikalizacije mladih osoba u svrhu zaštite njihovog mentalnog zdravlja i blagostanja i dalje u svrhu boljeg napretka poslijeratnog društva. Kako bismo napravili promjene i spriječili radikalizaciju mladih osoba, planirano je  osmišljavanje jedinstvene metodologije rada sa mladima, direktan rad sa mladima koji će u programu proći planirane radionice te senzibilizaciju stručne i opšte javnosti o ovoj problematici.

U projekat će biti uključeni mladi starosne dobi između 13 i 18 godina sa područja grada Prijedora te uskoro će uslijediti javni poziv gdje će se svi zainteresovani mladi moći prijaviti.

Ciljevi projekta se odnose na smanjenje uticaja sekundarne traumatizacije na mentalno funkcionisanje mladih, smanjenje uticaja negativnog kolektivnog narativa na razvoj kritičkog mišljenja i socio-emocionalnog ponašanja mladih, prevenciju ranih oblika nacionalnog šovinizma mladih kao jednog od glavnih prediktora razvoja nasilnog ekstremizmai radikalnog ponašanja mladih  te razvoj kritičkog mišljenja i adekvatnog socio-emocionalnog reagovanja kao prevencija rizičnog ponašanja mladih.

Ono što očekujemo uključivanjem mladih u projekat jeste omogućiti istima da se na jedan  sistematski način bave zaštitom svog mentalnog zdravlja kroz usvajanje adekvatnih mehanizama mišljenja, ponašanja i emocionalnog reagovanja. To znači, da će biti u mogućnosti razviti kritičko mišljenje koje će biti manje pod uticajem roditeljskog traumatskog iskustva, negativnih društvenih previranja i predrasuda koje  su nastale u poslijeratnom periodu.

Kada se usvoje takvi funkcionalniji mehanizmi mišljenja i socio-emocionalno reagovanje će biti adekvatnije i prihvatljivije. Očekujemo da će svoje izbore praviti  na osnovu vlastitih preferencija a ne na osnovu odabira na osnovu pripadnosti nekoj vjerskoj ili nacionalnoj grupi.

Jačanjem mladih, pravimo promjene ka prosperitetnoj budućnosti koja neće biti opterećena prošlošću.

Projekat će trajati 6 mjeseci, i to u periodu od aprila do novembra 2022 godine.