Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počinje prvi zajednički magisterij na tri teološka fakulteta u BiH

unnamed (6)

U četvrtak, 26. 10. 2017. godine, na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (KBF), od 16 h, službeno će započeti predavanja u okviru zajedničkog međureligijskog magisterija “Međureligijske studije i izgradnja mira”, koji će se provoditi, osim na KBF-u, na Fakultetu islamskih nauka UNSA i na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu “Sveti Vasilije Ostroški” u Foči, koji je dio Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Ovo je, podsjećamo, prvi takav program na prostoru bivše Jugoslavije.

Studenti sa sva tri teološka fakulteta će zajedno prisustvovati nastavi i studirati, a što je prvi takav slučaj u BiH i šire. Ukupno 23 studenta, iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske, će, tokom narednih godinu dana, studirati u okviru ovog magisterija, te će, kako je predviđeno planom i programom, obavljati i relevantnu praksu.

U maju ove godine, dekani navedenih fakulteta – Darko Tomašević, Darko Đogo i Zuhdija Hasanović – i predstavnik američke humanitarne i razvojne agencije Catholic Relief Services (CRS) za BiH Marc D'Silva, potpisali su memorandum o razmijevanju u vezi sa magisterijem, što je bio prvi korak ka otpočinjanju procesa koji će, prvim predavanjem na KBF-u, biti praktično zaokružen. Tom prilikom su dekani izjavili da će program “doprinijeti poboljšanju situacije u BiH”, te naglasili da je ovaj magisterij “izraz društvene odgovornosti i konkretan doprinos izgradnji trajnog mira i zdravog društva u BiH”.

Navedeni magisterij proistekao je iz zajedničkih napora navedenih obrazovnih institucija i projekta “Unaprjeđenje međureligijske izgradnje mira” (AIP), koji finansira i implementira CRS.