Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potpisan sporazum

Počinje realizacija projekta izgradnje prijeko potrebne škole na Stupu

skola (1)

Škola u naselju Stup je prijeko potrebna za stanovnike tri mjesne zajednice, pogotovo u posljednjim godinama, kada je intenzivirana gradnja novih naselja na ovom lokalitetu

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović s načelnikom Općine Ilidža Nerminom Muzurom i direktoricom Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belmom Barlov potpisala je danas Sporazuma o saradnji za realizaciju projekta izgradnje Javne ustanove Jedanaesta osnovna škola Ilidža.

Radi se o školi u naselju Stup, koja je prijeko potrebna za stanovnike tri mjesne zajednice, pogotovo u posljednjim godinama, kada je intenzivirana gradnja novih naselja na ovom lokalitetu.

„Projekt će biti finansiran iz budžeta Ministarstva, odnosno Vlade KS i Općine Ilidža. Predviđeno je da škola ima 5.500 metara kvadratnih korisne površine. Procijenjeni broj učenika je 500, a tendencija je da škola radi u jednoj smjeni. Škola će imati 12 savremenih općih kabineta, kabinete za prirodne nauke, informatičke kabinete, savremenu biblioteku i čitaonicu, školski restoran, produženi boravak, sportsku dvoranu i druge prateće sadržaje predviđene pedagoškim standardima i normativima. I kod projektovanja se posvetila posebna pažnja da ambijent bude savremen, moderan, motivirajući za učenje i podučavanje”, objasnila je ministrica Hota-Muminović.

Načelnik Muzur kazao je da se radi o velikom danu za Ilidžu i Kanton Sarajevo, jer generacije stanovnika ovog dijela grada čekaju izgradnju škole.

„Na Stupu je izgrađeno ogromno stambeno naselje, čime se uvećala potreba za izgradnjom škole. O tome se dugo govorilo, ali je uvijek bilo problema, administrativnih prepreka koje, nažalost, do sada nisu bile riješene. Ne čekajući da se te prepreke riješe, mi smo se potrudili da pronađemo novu adekvatnu lokaciju koja u potpunosti odgovara školi i krenuli smo u proceduru, da bi evo danas, došli do ovoga svečanog čina. Ovo je zasigurno jedan od najsretnijih i najvažnijih dana u mom načelničkom mandatu, jer rješavamo jedan od kapitalnih projekata na području Ilidže“, naveo je načelnik Muzur.

Naglasio je da je u projektovanju objekta učestvovao Arhitektonski fakultet u Sarajevu, odnosno da je konsultovana struka.

„Od svih njih smo dobili zaključak da bi ovo trebao biti primjer kako bi trebala izgledati jedna funkcionalna i moderna osnovna škola”, naveo je načelnik Muzur.

Objasnio je da je dio sredstava osiguran u ovoj, a da će ostali biti pripremljen u narednoj godini. Kako je kazao, u saradnji sa Zavodom za izgradnju predstoji detaljna analiza projekta, da se ne bi došlo u nepredviđene situacije kada počnu radovi. Potom slijedi raspisivanje javne nabavke i izvođenje samih radova. Objasnio je da gradnja košta oko 13 miliona KM, ali da bi, uz vrijednost zemljišta u vlasništvu Općine, te opremanje, projekt ukupno mogao koštati oko 25 miliona maraka.

Govoreći o početku radova, odnosno o početku rada škole, načelnik Muzur rekao je da na to utiče više faktora, te da je o tačnoj dinamici nezahvalno govoriti.

„Mi ćemo zasigurno do kraja ove godine sa Zavodom za izgradnju i Ministarstvom riješiti svu potrebnu dokumentaciju i izvršiti sve potrebne predradnje za raspisivanje tendera. Možete se desiti da u roku od 45, odnosno 60 dana, na prvom tenderu izaberemo izvođača radova, nakon čega mogu početi radovi. Međutim, niko sa sigurnošću ne može reći kada će biti završena javna nabavka, zbog mogućih tehničkih problema o tome je nezahvalno govoriti. Najvažnije je da je Ministarstvo, odnosno ministrica Hota-Muminović, pokazala opredjeljenje da škole i slične objekte ne gradimo po pet -sedam godina. Nastojanje je da kroz ovu i narednu školsku godinu osiguramo sva sredstva za izgradnju. S tim pokazujemo kakve su naše namjere“, kazao je načelnik Muzur.

Direktorica Barlov kazala je da će Zavod pružiti svu neophodnu tehničku podršku ovom projektu.

„U proteklom periodu uveli smo jednu novinu – pregled projektne dokumentacije. Naši stručni inženjeri, koji su nadzorni inženjeri na svim projektima u KS sada pregledaju dokumentaciju, tako da imamo trostruku provjeru svih projekata, da bi sve bilo na vrijeme završeno, da ne bude poteškoća u tenderskoj dokumentaciji. Očekujemo da ćemo u narednom periodu obavljati i stručni nadzor nad ovim objektom”, zaključila je direktorica Barlov.