Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Općinski sud u Sarajevu

Počinje suđenje Skaki: Ovo su svi “grijesi” bivšeg gradonačelnika Sarajeva

abdulah skaka
Foto: FENA/Hazim Aljović)
Privođenje Abdulaha Skake

Optužnica, koja je potvrđena krajem jula, tereti Skaku za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi, te povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina

U sarajevskom Općinskom sudu počinje suđenje bivšem gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki i drugima.

Optužnica, koja je potvrđena krajem jula, tereti Skaku za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi, te povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina.

Kolovrat je optužena za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave, dok je Kacili, Foči i Mrkonji na teret stavljena obmana pri dobivanju kredita ili drugih pogodnosti.

Za šta je Skaka optužen

Bivši gradonačelnik Sarajeva se tereti da je tokom 2017. godine nezakonito zaposlio četiri savjetnika, prvobitno zaposlena u Opštini Trnovo, da bi ih nakon 24 sata imenovao za svoje savjetnike. Optužen je i za nezakonito trošenje novca iz budžeta Grada.

Tužilaštvo je ranije saopštilo da je Skaka optužen da je grant sredstva davao njemu bliskim nevladinim organizacijama u kojima su bili i članovi njegove porodice. On je uz pomoć optužene Kolovrat, bivše pomoćnice za finansije i budžet Grada, dodjeljivao novac iz budžeta nevladinim organizacijama, odnosno njihovim predsjednicima – Kacili, Foči i Mrkonji.

Optuženi predsjednici nevladinih organizacija su nezakonito pravdali utrošeni novac i to u iznosu od 48.000 KM.

U dijelu optužnice koji se odnosi na povredu izbornog integriteta, Skaka se tereti i da je obećavao razne pogodnosti – između ostalog, i novac vijećnicima – uoči izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća i gradonačelnika, da glasaju po njegovim uputama, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika, odnosno kako bi optuženi mogao ponovo biti izabran.

Krivotvorenje izvještaja

Optužen je i za krivotvorenje finansijskih izvještaja u kojima nije prikazivao donacije koje je Grad dobio, kao i da je novac iz budžeta, koji je bio predviđen za povratničku populaciju, usmjerio je za izgradnju rasvjete u vikend naselju Rajski Do, gdje se nalazi i njegova vikendica.

Tereti se i za zloupotrebe javnih nabavki u vezi s dovođenjem projekta bolida “Formule E”.

Osim Skake optuženi su Amela Kolovrat, Faris Fočo i Hasan Mrkonja dok je Džanela Kacila potpisala sporazum o priznanju krivice.