BiH

sud bih

Počinje suđenje zbog sprečavanja otkrivanja i dokazivanja ubistva Dženana Memića

07/10/2021
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Jedan od prvih svjedoka u sudskom procesu Mutapu i drugima bit će otac mladića Muriz Memić

U Sudu Bosne i Hercegovine danas počinje suđenje, a na prvom ročištu će tužioci Tužilaštva BiH pročitati optužnicu i iznijeti uvodne riječi u slučaju ubistva “Dženan Memić”. Sudski proces vodi se protiv Alise Mutap Ramić, Zijada Mutapa, Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića, javlja BHRT.

Njima se sudi zbog organizovanog kriminala i sprečavanja otkrivanja i dokazivanja stradanja Dženana Memića,

Sud BiH je pustio optužene da se brane sa slobode. Određene su im mjere zabrane. Hasan Dupovac i Zijad Mutap ne smiju napustiti mjesto prebivališta, dok Alisa, zbog odlaska u bolnicu, smije iz Općine Stari grad otići u Općinu Centar.

U optužnici se navodi da će navode Tužilaštvo dokazivati pozivanjem 88 svjedoka, od čega 16 uz dodijeljene mjere zaštite, kao i prilaganjem oko 150 dokaznih materijala.

Jedan od prvih svjedoka u sudskom procesu Mutapu i drugima bit će otac mladića Muriz Memić.

Optuženi se terete da su, u razdoblju od 8. februara 2016. godine, pa nadalje, pristupili skupini za organizirani kriminal, formiranoj od strane Zijada Mutapa i drugih, a koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić sin Muriza, rođen 1994. godine, zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život dana 8. februara 2016. godine u Velikoj Aleji, općina Ilidža usljed kojih ozljeda je 15. februara 2016. godine preminuo u Kliničkom centru Sarajevo.

U optužnici se navodi da su optuženi vršili prikrivanje dokaza i počinitelja fingiranjem dokaza, prikrivanjem njima poznatih činjenica, te poduzimali radnje sa ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Memić Dženan zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Prema navodima optužnice, optuženi Zijad Mutap je ostvarivao kontakte sa više osoba, među kojima i optuženima, koji su osobno, kao i u dogovoru s njim i njegovim uputama, u cilju prikrivanja počinitelja i načina stradanja Memić Dženana, počinili nezakonite radnje tako što su: neovlašteno i bez naredbe nadležnog suda izuzimali dokaze u vidu snimaka video-nadzora, neovlašteno fingirali i podmetali dokaze koji to stvarno nisu, navodili djelatnike MUP-a KS na donošenje i potpisivanje akata koji ne odgovaraju utvrđenom činjeničnom stanju, dostavljali fingirane dokaze na vještačenja prikazujući iste kao stvarne, te na taj način vršili ometanje i usmjeravanje istrage u pogrešnom smjeru, prikrivali činjenice koje su im poznate, uništavali dokaze prikupljene sa mjesta događaja a koji se odnose na stradanje Memić Dženana, a sve u namjeri da prikriju stvarne počinitelje i stvarni način na koji je Memić Dženan zadobio teške tjelesne ozljede od kojih je preminuo.

Optuženi se terete za krivična djela: organizirani kriminal, a u svezi sa kaznenim djelima: protuzakonito posredovanje, pomoć počinitelju nakon počinjenog kaznenog djela, sprječavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza.

Dženan Memić je stradao u februaru 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji je bila djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije.

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja.

Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju.

Naime, Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan ubijen, te da je Tužilaštvo KS sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić diglo lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću. Zbog toga je otac mladića Muriz Memić podnio i krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu koje je nakon 11 mjeseci otvorilo istragu za organizirani kriminal u slučaju Memić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.