Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dom naroda podržao zakon

Prvi korak ka zabrani izgradnje malih hidroelektrana u FBiH

dom naroda fena (1)

Podsjetimo, Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT uručila je u proteklim danima kontigente pisama aktivista i aktivistica Domu naroda kojim se tražilo donošenje izmjena ovog zakona

Dom naroda Parlamenta FBiH danas je na sjednici usvojio Nacrt izmjena Zakona o električnoj energiji u FBiH. Izmjene zakona predviđaju zabranu izdavanja energetskih dozvola za nove male hidroelektrana.

Piše: A. DUČIĆ

Inače, Prijedlog zakona o dopunama Zakona električnoj energiji u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji je trebao biti usvojen po hitnom postupku, preinačen je u Nacrt. On zbog toga sada ide na javnu raspravu u trajanju od 60 dana. Nakon toga, prijedlog zakona opet dolazi na dnevni red Predstavničkog doma i Doma naroda, koji ga moraju usvojiti u istom obliku da bi zakon konačno bio i usvojen.

Time je pritisak ekoloških udruženja urodio plodom.

Zakon je dopunjen prije svega odredbom u članu kojim se definiše šta su to „male hidroelektrane (mHE)“ a one su definisane kao „hidroenergetski objekat instalisane snage do i uključivo 10 MW”, što u sadašnjem Zakonu i podzakonskim aktima nije definisano.

Član 78. Zakona dopunjen je odredbom člana kojom se obustavlja izdavanje Energetskih dozvola za male hidroelektrane na cijeloj teritoriji Federacije BiH, čime se onemogućava izdavanje odobrenja za građenje od bilo koje nadležne institucije za izdavanje akata za građenje za mini hidroelektrane.

To u konačnici ima za posljedicu i nemogućnost građenja, odnosno zabrane izgradnje mini hidroelektrana.

Podsjetimo, Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT uručila je u proteklim danima kontigente pisama aktivista i aktivistica Domu naroda kojim se tražilo donošenje izmjena ovog zakona.

-Glas ZA ovaj Prijedlog je glas za zabranu izdavanja energetskih dozvola za mHE. To će spriječiti gradnju preko 100 mHE i spasiti na desetine naših divljih rijeka od smrti u cijevima. Ljudi ove zemlje davno su, jasno i glasno, rekli NE izgradnji malih hidroelektrana. Na Domu naroda je da slijedi neprikosnovenu volju svog jedinog suverena – naroda – poručili su eko udruženja.

O značaju ovakvih poduhvata na globalnom nivou govori i to da se čak i svjetska glumačka zvijezda Leonardo DiCaprio obraćala federalnim vlastima da zaustave ovu praksu.