Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počinju manifestacije uoči svečanog otvaranja Ferhadije

ferhadija

Raspravom o temi “Dan džamija i džemata” sutra počinju manifestacije uoči svečanog otvaranja banjalučke Ferhadije.

Za srijedu, 4. maja najavljena je promocija knjige “Životni put prvog beglerbega Bosne Ferhad-paše Sokolovića” autorice Elme Korić, dok će u četvrtak biti promoviran “Kopah” u prijevodu Miće Ljubibratića (1839-1889), koji je prvi cjeloviti prijevod Kurʼana objavljen ćiriličnim pismom na zapadnom Balkanu, te prvi cjeloviti i objavljeni prijevod Kurʼana uopće na zapadnom Balkanu.

Ljubibratićev prijevod prati i dodatni svezak eseja akademika Enesa Karića “Svjetovi Kur'ana”.

El-Kalem i Muftijstvo banjalučko ovim izdanjem podsjećaju i na davne lijepe namjere Ljubibratića kao prevoditelja. Ovim projektom, također, žele na svim stranama pobuditi glasove dijaloga i dostojanstvenog susretanja različitih vjera, kultura i civilizacija na zapadnom Balkanu.

U petak će džumu namaz predvoditi hatib Edhem ef. Čamdžič, a najavljena je i izložba i prezentacija dječijih likovnih i literarnih radova, te mevlud – tradicionalni vjerski dio programa uoči svečanog otvaranja Ferhat-pašine džamije, 7. maja.

Na tom skupu, uz predstavnike Islamske zajednice, očekuju se zvaničnici iz BiH i okruženja te premijer Turske Ahmet Dautoglu, kao i veliki broj vjernika.