Krizni štab

Pod nadzorom tri osobe koje su doputovale iz Kine u Sarajevo

korona-virus1

Iz Kriznog štaba navode da se, prema navodima Evropskog centra za prevenciju bolesti i kontrolu, vjerojatnost zaraze Coronavirusom (COVID2019) za stanovništvo Evrope smatra veoma niskom

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane Coronavirusom (COVID 2019) saopštava da kontinuirano prati aktuelnu epidemiološku situaciju i vrši epidemiološki nadzor u KS-u, u skladu sa propisanim procedurama i protokolima. Štab je u stalnom kontaktu sa Kriznim štabom Federalnog ministarstva zdravstva i kriznim štabovima ostalih kantona.

“I u prethodnom periodu u KS-u su se redovno provodile mjere zdravstvenog nadzora nad osobama kojima je sanitarna inspekcija izdala rješenje za stavljanje pod zdravstveni nadzor. Trenutno su u Kantonu Sarajevo pod zdravstvenim nadzorom tri osobe koje su doputovale iz NR Kine, a što je u skladu s propisanim procedurama i naredbama nadležnih institucija. Dužina trajanja nadzora je vremenski interval najdužeg inkubacionog perioda za određenu zaraznu bolest, što je u ovom slučaju 14 dana”, navode iz Kriznog štaba.

Zdravstveni nadzor kontinuirano provodi Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Iz Kriznog štaba navode da se, prema navodima Evropskog centra za prevenciju bolesti i kontrolu, vjerojatnost zaraze Coronavirusom (COVID2019) za stanovništvo Evrope smatra veoma niskom.

Poručuju i da će nastaviti djelovati po planu pripravnosti, s ciljem zaštite zdravlja stanovništva.