Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Đorđe Ristanić optužen za smrt više stotina civila na području Brčkog (VIDEO)

BiH

ristanic

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je do sada najopsežniju optužnicu za ratne zločine na području Brčkog, kojom su obuvaćeni zločini i stradanja više stotina osoba tokom 1992. godine.

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Đorđa Ristanića (1957), rođenog u Brčkom, državljanina BiH.

Neke od izravnih egzekucija civila, na mjestu događaja zabilježene su fotografijama stranih dopisnika, te su izazvale osudu javnosti diljem svijeta

Optuženi se tereti da je, u periodu od aprila do decembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Brčkog i okoline, u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva opštine Brčko, učestovao u zajedničkom zločinačkom poduhvatu i teškim kršenjima odredbi međunarodnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se tereti za ratne zločine počinjene nad više stotina žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, uglavnom iz naselja Centar, Kolobara, Dizdaruša, Klanac, Mujkići, Meraje, Rosulje, Grčica, Novo Brčko, naselje „Š“, i drugih dijelova grada pretežno nastanjenih Bošnjacima i Hrvatima, koje su početkom mjeseca svibnja 1992. godine, nezakonito uhapšene i odvođene u zatočenje u više logora i objekata za zatočenje na području Brčkog, uključujući zgradu SUP-a, podrum Doma zdravlja, logor „Luka“, objekat poduzeća „Laser“, objekat „ DTV Partizan“, kao i objekte garnziona JNA i druge objekte koji su korišteni za nezakonito zatočenje, zlostavljanje i ubojstva zatočenika.

Neke od izravnih egzekucija civila, na mjestu događaja zabilježene su fotografijama stranih dopisnika, te su izazvale osudu javnosti diljem svijeta.

djorde ristanic

Zatočeni civili su ubijani, mučeni, zlostavljani, premlaćivani i zlostavljani na izrazito ponižavajuće načine, a zločine nad civilima činili su pripadnici vojnih, policijih i paravnojnih skupina, nad kojima je kontrolu imao optuženi.

Više stotina civila ubijeno je ili odvedeno u nepoznatom pravcu od kada im se gubi svaki trag, da bi nakon rata posmrtni ostaci žrtava bili pronađeni i ekshumirani na različitim lokacijama, a za dijelom žrtava se još uvijek traga.

Optužnicom su obuhvaćeni i progoni stanovništva sa područja Brčkog, kao i masovna pljačkanja imovine bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, nakon njihovog odvođenja u zatočeništvo ili progona iz kuća i stanova na području Brčkog.

Također, veliki broj osoba prošao je kroz teške oblike torture, fizička i psihička zlostavljanja, a žrtvama koje su zlostavljane nije pružena medicinska pomoć te su navedeni zločini ostavili trajne posljedice na život i zdravlje žrtava i njihovih porodica.

Optužnicom su obuhvaćena i silovanja i seksualna zlostavljanja, kao i ponižavanja zatočenih žena i muškaraca.

Optužnicom je obuhvaćeno i uništavanje i razaranje džamija na području Brčkog, od kojih je nakon uništenja, preostali građevinski materijal sklanjan i prevožen na druge lokacije.

Optuženi Ristanić Đorđe tereti se za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti, iz članka 172. KZ BiH.

[yuzo_related]

Navedena optužnica, spada u predmete Kategorije 2. koji su u fazi istrage proslijeđeni pravosuđu BiH iz Haškog tribunala.

Optužnica podignuta u Tužiteljstvu BiH, najopsežnija je optužnica ikada podignuta za ratne zločine počinjene na području Brčkog, uključujući i predmete koji su vođeni u MKSJ.

U okviru optužnice, predlaže se pozivanje više od 230 svjedoka i stručnih vještaka, te čitanje iskaza svjedoka koji su u međuvremenu umrli, a predloženo je više stotina dokaznih materijala, što ovu optužnicu svrstava u najobimnije optužnice za ratne zločine podignute u povijesti Tužiteljstva BiH.

Optužnica će biti upućena na potvrđivanje Sudu BiH.