Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tužilaštvo bih

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

vidovic vasvija
FOTO: Fena
Vasvija Vidović

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je optužnicu protiv Vasvije Vidović, rođene 1954. godine u Rogatici, nastanjena u Sarajevu, državljanke BiH.

U optužnici se navodi da je Vidović 18. decembra 2023. godine, pristupila u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA u Istočnom Sarajevu, pozvana od osumnjičenog i lišenog slobode Debevec Ranka, da ga u svojstvu odvjetnika zastupa u kaznenom postupku.

Nakon što joj je omogućeno da komunicira sa osumnjičenim u posebnim prostorijama, bez prisustva policijskih službenika, svjesna svojih protupravnih radnji a sa ciljem da znatno oteža dokazivanje kaznenih djela u postupku pred Sudom BiH, znajući da mobilni telefoni osumnjičenih trebaju biti privremeno oduzeti po naredbi Suda BiH, omogućila osumnjičenom da mobilni uređaj ubaci u njenu torbu te ga na taj način sakrije.

Osumnjičena se tereti da je, s ciljem da znatno oteža dokazivanje u sudskom postupku, sakrila tuđi predmet koji služi dokazivanju, čime je počinila kazneno djelo – Spriječavanje dokazivanja. 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.