Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica protiv Asmira Mulaja: Preko web stranica na njemačkom trgovao drogom

Tuzilastvo BiH (2)

Optuženi je koordinirao rad drugih osoba u lancu koje su djelovale iz različitih država EU, te posredovanjem u prodaji opojne droge ostvario nezakonitu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 60.436,05 KM

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Asmira Mulaja, rođenog 1988. godine, iz Živinica, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je, u vremenskom periodu od mjeseca oktobra 2012. godine do mjeseca februara 2016. godine, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, organizirao međunarodnu grupu iz više zemalja EU radi počinjenja krivičnih djela međunarodnog prometa opojnih droga, oštećenje računalnih podataka i programa i pranja novca.

Optuženi je, radi neovlaštenog prometa opojnih droga, na ilegalnom narko-tržištu na internetu osnovao dva “foruma” na njemačkom govornom području, na kojim se vršila nezakonita međunarodna prodaja i kupovina opojnih droga „marihuana“ i „ekstazi“.

Prema navodima optužnice, optuženi je na svom računaru posjedovao računarske programe čije posjedovanje nije dozvoljeno, kao i podatke koji su stvoreni i prilagođeni za učinjenje krivičnog djela, zaprimao uplate novca kriptovalutama, kao i putem Western Uniona, te je novcem koji je pribavio na nezakonit način kao imovinsku korist, raspolagao i upotrijebio ga u njemu poznate svrhe.

Prema prikupljenim dokazima, optuženi je koordinirao rad drugih osoba u lancu koje su djelovale iz različitih država EU, te posredovanjem u prodaji opojne droge, kao i upotrebom specijalističkih programa za tzv. “fishing” i prevare s bankovnim karticama i sredstvima plaćanja putem interneta, ostvario nezakonitu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 60.436,05 KM, a novac mu je uplaćivan putem Western Union transakcija u inostranstvu i na teritoriji BiH.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ-a BiH i krivično djelo oštećenje računalnih podataka i programa iz člana 393. stav 5. KZ-a Federacije BiH i krivično djelo pranje novca iz člana 209., sve u vezi sa članom 53. KZ-a BiH.

U radu na ovom složenom predmetu visokotehnološkog kriminala, Tužilaštvo BiH vodilo je uporednu istragu s partnerskim institucijama više zemalja EU, te ostvarilo značajnu međunarodnu saradnju s institucijama za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, kao i saradnju s Odjeljenjem za visokotehnološki kriminalitet u MUP-u RS i FUP-u, koji su pružili značajnu pomoć u radu na ovom predmetu.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.