Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica protiv bh. poduzetnika, tereti se da je oštetio budžet za 181 hiljadu KM

tuzilastvo-sud-bih-vstv-tuziteljstvo (3)

Pravno lice „Zrnić Company“ d.o.o. Prijedor se tereti da je, kao pravno lice, raspolagalo protivpravno ostvarenom imovinskom koristi koju je ostvario prvooptuženi Milenko Zrnić

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Milenka Zrnića, rođenog 1958. godine u Prijedoru, državljanina BiH i Pravnog lica „ZRNIĆ-COMPANY“ d.o.o. Prijedor.

Optuženi se tereti da je, postupajući u svojstvu direktora i odgovornog lica u pravnom licu „Zrnić Company“ d.o.o. Prijedor, sa ciljem izbjegavanja plaćanja PDV-a, postupao suprotno odredbama poreznog zakonodavstva, na način da u knjigovodstvenoj evidenciji nije unosio tačne podatke, niti prijavio i platio obaveze za PDV, te time umanjio stvarno ostvareni promet prodaje novosagrađenih poslovno stambenih objekata u Banja Luci za ukupan iznos od 181.024 KM, za koji je oštetio budžet BiH.

Pravno lice „Zrnić Company“ d.o.o. Prijedor se tereti da je, kao pravno lice, raspolagalo protivpravno ostvarenom imovinskom koristi koju je ostvario prvooptuženi Milenko Zrnić.

Zrnić se tereti da je počinio krivično djelo porezna utaja ili prevara iz člana 210. stav 3. u vezi stava 1., a sve u vezi sa članom 54. KZ-a BiH, a pravno lice „Zrnić Company“ d.o.o. Prijedor krivično djelo porezna utaja ili prevara iz člana 210. stav 3. u vezi stava 1., u vezi sa članom 54., a sve u vezi sa članom 124. tačka c) istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je Tužilaštva BiH.