Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podignuta optužnica protiv četiri osobe za ratni zločin u Donjem Vakufu

tuzilastvo_bih111

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv četiri osobe za ratni zločin u Donjem Vakufu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Četiri osobe terete se za ubistvo 28 žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u mjestu Oborci.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Branka Čigoja, rođenog 1973. godine u Mrkonjić Gradu, Željka Todića zv. “Kruško“, rođenog 1963. godine, u Mrkonjić Gradu, Saše Boškića, rođenog 1972. godine u Mrkonjić Gradu i Milorada Glamočaka, rođenog 1964. godine u Mrkonjić Gradu.

“Optuženi se terete da su u vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata”, istakli su iz Tužilaštva BiH.

Oni se, naglasili su, terete da su kao pripadnici Izviđačkog voda u sastavu VRS iz Mrkonjić Grada, 13. septembra 1995. godine, došli do objekta u mjestu Oborci, općina Donji Vakuf, gdje su držani zatočeni civili bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa područja Mrkonjić Grada, koje su pripadnici VRS odvodili na prinudne radove, kopanje rovova i radove na crti bojišnice, te iz objekta u nekoliko skupina izveli ukupno 28 osoba.

“Nakon izvođenja zatočenika, optuženi su, osobno i izravno, pucajući iz vatrenog oružja, u dvorištu objekta ubili 28 žrtava, te se samo jedan zatočenik uspio spasiti i preživjeti strijeljanje. Optuženi Glamočak Milorad, po zapovjednoj odgovornosti, tereti se da je znao za zapovjed da se zatočeni civili ubiju, te da se suglasio sa tom zapovjedi i nije ništa poduzeo kako bi spriječio pripadnike Izviđačkog voda da počine strijeljanje, te nakon što su zatočenici ubijeni, nije poduzeo radnje kako bi se počinitelji otkrili, procesuirali i kaznili za počinjeni zločin”, navedeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173 KZ BiH.

Tužilaštvo BiH navode optužbe će dokazivati pozivanjem oko 30 svjedoka i vještaka, od čega dva svjedoka uz mjere zaštite, kao i prilaganjem oko 100 dokaznih materijala. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.