Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica protiv direktora firme zbog porezne utaje oko 400.000 KM

tužilaštvo bih
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Tužilaštvo BiH će tražiti oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 398.366,44 KM

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu kojom je optužen Mile Đurić, rođen 1977. godine u Zenici, nastanjen u Bijeljini, osnivač, direktor i lice ovlašteno za zastupanje preduzeća Bistrik d.o.o. Bijeljina, državljanin BiH i R Srbije.

Optuženi se tereti da je, kao direktor i vlasnik navedenog preduzeća, ostvario oporezivi promet u iznosu od 2.348.721,69 KM, koji je propustio evidentirati u poslovnim knjigama pravnog lica uključujući knjigu izlaznih faktura, odnosno dao je lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima, tako što nije ostvarenu realizaciju zaliha dobara u navedenom iznosu evidentirao na odgovarajućim kontima pravnog lica, pa je prilikom kontrole utvrđen manjak zaliha robe u navedenom preduzeću.

U optužnici se navodi da je optuženi nezakonitim radnjama izlazni PDV u ukupnom iznosu od 398.366,44 KM i prihod po istom prometu propustio prikazati u knjigovostvenim evidencijama pravnog lica Bistrik d.o.o. Bijeljina, te iste propustio prikazati, obračunati i prijaviti UINO BiH, pa je tako izbjegao plaćanje izlaznog PDV-a u iznosu od 398.366,44 KM u kojem iznosu je oštetio Budžet BiH.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo Porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 4. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona BiH.

Tokom postupka, Tužilaštvo BiH će tražiti oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 398.366,44 KM.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.