Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podignuta optužnica protiv Edhema Žilića zbog ratnog zločina

tuzilastvo-bih

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Edhema Žilića zvanog “Edo“, rođenog 05.08.1962. godine u mjestu Tušila, općina Trnovo, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata u BiH, u vrijeme oružanog sukoba između Armije BiH, Vojske Republike Srpske i HVO-a, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata.

Prema navodima optužnice, optuženi je u svojstvu pripadnika 4. bataljona vojne policije Armije BiH i osoba nadležna za navedeni zatočenički objekt, u prostorijama sportske dvorane „Musala“ općina Konjic, koji je služio kao zatočenički objekt za nezakonito zatočene civile hrvatske i srpske nacionalnosti, osobno činio, naredio, omogućio i nije sprečavao nečovječna postupanja prema nezakonito zatvorenim civilima.

On se tereti da je u periodu od maja do kraja oktobra 1993. godine, u više navrata, u prostorijama objekta „Musala“ i kancelariji koju je koristio kao upravnik, omogućio njemu podređenim stražarima nečovječno ponašanje prema zatvorenicima. Također se tereti i da je omogućavao neovlaštenim osobama ulazak u zatvor da bi tukli zatvorenike, te je čak i sam činio nečovječna djela.

Optuženi je u više navrata tukao raznim predmetima i zlostavljao zatočenike koji su bili odvođeni i na prinudne radove, ukoliko bi kod njih pronašao komad kruha ili hrane.

U optužnici se navodi da je optuženi lično nanosio teške tjelesne ozljede žrtvama koje su ostavile trajne posljedice i tjelesna oštećenja kod žrtava.

Zatočenicima su povrede nanošene raznim predmetima, a i seksualno su zlostavljani, prisiljavani na međusobna seksualna opštenja, uključujući mučenja s užarenim predmetima po genitalijama.

Zbog svega navedenog, optuženi se tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, iz člana 142. Krivičnog zakona SFRJ.

– Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.