Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica protiv Grahovića i Alibegića za krijumčarenje ljudi

tuzilastvo_bih3333

U izvršenju krivičnog djela optuženi su, zajedno sa krijumčarenim osobama, otkriveni i spriječeni od policijskih službenika Granične policije BiH

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Jasmina Grahovića (1987.) i Edina Alibegića, (1987.) iz Velike Kladuše, koji se terete za krijumčarenje ljudi.

Optuženi se terete da su tokom aprila 2018. godine, kao članovi grupe formirane radi neposrednog izvršenja krivičnog djela krijumčarenja ljudi, zbog sticanja protivpravne imovinske koristi, prevozili i omogućavali nezakonit boravak u Bosni i Hercegovini četiri osobe sa područja Kosova.

U optužnici se navodi da su optuženi, krijumčarene osobe koje su nezakonito boravile na području BiH, nakon prethodnog dogovora sa njima poznatom osobom, za unaprijed dogovoreni novčani iznos prijevoza preuzeli i povezli u pravcu Velike Kladuše, a sve sa ciljem kako bi im omogućili nezakonit prelazak na područje R Hrvatske i dalje kretanje prema zemljama EU.

U izvršenju krivičnog djela optuženi su, zajedno sa krijumčarenim osobama, otkriveni i spriječeni od policijskih službenika Granične policije BiH.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenja migranata, u vezi s krivičnim djelom krijumčarenje.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.