Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica protiv graničnog policajca, primio dar da pusti par preko granice

granica hrvatska bih- sl. dalmacija

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za koruptivno krivično djelo protiv uposlenika Granične policije BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Kenana Nikontovića, rođenog 1984. godine u Zenici, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je 13. jula 2019. godine na MGP Brod, radeći kao ovlaštena službena osoba Granične policije BiH, raspoređen na radno mjesto policajac za graničnu kontrolu u Jedinici GP BiH Brod, obavljajući poslove granične kontrole na ulazu u BiH, u cilju sticanja nezakonite koristi, zahtjevao i primio dar, da u okviru svojih ovlaštenja, izvrši radnju koju je bio dužan izvršiti.

U optužnici se navodi da je optuženi navedenog dana, prilikom kontrole putnih isprava od putnika/supružnika iz Holandije, zahtijevao i primio dar kako bi im dozvolio prelazak državne granice, iako je, nakon obavljenih graničnih provjera, bio svjestan da isti ispunjavaju uslove za zakonit ulazak na teritorij Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stava 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.