Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica protiv kineske državljanke zbog krijumčarenja robe

Tuzilastvo BiH (1)

Optužena se tereti da je, bez odgovarajućeg odobrenja, izbjegavajući mjere carinske kontrole, preko carinske linije prenijela robu čiji uvoz zahtijeva posebno odobrenje

Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Niu Sujun (1965.), kineske državljanke, nastanjene u Brčko Distriktu BiH, odgovorne osobe u pravnoj osobi – poduzeću “Agora” d.o.o. Brčko Distrikt BiH, koja se tereti za krijumčarenje robe.

Optužena se tereti da je u maju 2019. godine, na graničnom prijelazu Izačić u teretnom motornom vozilu preko carinske linije BiH prenijela i uvezla u Bosnu i Hercegovinu veliku količinu dioptrijskih naočala za korekciju vida, procijenjene vrijednosti oko 14.000 KM.

Uvoz spomenute robe je ograničen samo na pravne osobe registrirane za promet medicinskih sredstava, te kao medicinsko pomagalo zahtijeva posebna odobrenja, a optužena za spomenutu robu nije posjedovala odobrenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

Optužena se tereti da je, bez odgovarajućeg odobrenja, izbjegavajući mjere carinske kontrole, preko carinske linije prenijela robu čiji uvoz zahtijeva posebno odobrenje ili dozvolu nadležnog organa, čime je počinila krivično djelo – krijumčarenje, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.