tužilaštvo bih

Podignuta optužnica protiv Mileta Ujića za zločin protiv čovječnosti u Rogatici

sud i tuzilastvo bih

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 60 svjedoka i stručnih vještaka, među kojima i sedam svjedoka sa mjerama zaštite, te prilaganjem više od 120 dokaznih materijala

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Mileta Ujića, rođenog 1951. godine u Rogatici koji se tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Rogatice i okoline.

Optuženi se tereti da je tokom 1992. i 1993. godine, za vrijeme širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Rogatice, kao zamjenik komandanta Rogatičke brigade VRS, sudjelovao u progonu civilnog stanovništva.

U optužnici se navodi da je optuženi zapovijedao napadom na selo Kozadre, u kojem je osobno i sudjelovao, prilikom kojeg je od dejstva topništva ranjeno oko 20 civila, među kojima i malodobna djeca i žene, nakon čega su zarobljeni. Ubijeno je osam zarobljenih vojno sposobnih muškaraca, kuće i imovina zapaljeni, a preostali civili odvedeni u protuzakonito zatočenje i nakon toga protjerani i transportirani sa područja općine Rogatica.

Tijela osam ubijenih žrtava pronađena su, ekshumirana i identificirana nakon rata.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 60 svjedoka i stručnih vještaka, među kojima i sedam svjedoka sa mjerama zaštite, te prilaganjem više od 120 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.