Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica protiv Milomira Đuričića i Vukadina Spasojevića zbog zločina protiv čovječnosti

tuzilastvo-sud-bih-vstv-tuziteljstvo (4)

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Milomira Đuričića, zvanog ”Đure”, rođenog 1952. godine u mjestu Pozderčićima, općina Višegrad, državljanina Bosne i Hercegovine te Vukadina Spasojevića, zvanog ”Mićo” i ”Era”, rođenog 1953. godine u mjestu Rodić Brdo, općina Višegrad, državljanina Bosne i Hercegovine.

Optuženi se terete da su od maja 1992. godine do kraja septembra 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva sa područja općine Višegrad, Milomir Đuričić u svojstvu upravnika logora Uzamnica u Višegradu i Vukadin Spasojević u svojstvu razvodnika straže u logoru, kao pripadnici Višegradske brigade Vojske Republike Srpske, vršili progon civilnog bošnjačkog stanovništva sa područja općine Višegrad na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi.

Prema navodima optužnice, optuženi su u više navrata preduzimali radnje nezakonitog zatvaranja, mučenja, zlostavljanja i drugih nečovječnih djela koja su preduzimana prema zatvorenim civilima, uključujući silovanje i seksualno zlostavljanje žrtava na izrazito ponižavajuće načine, kao i držanje zatvorenika u izuzetno nehumanim uslovima, što je na žrtve ostavilo trajne fizičke i duševne posljedice. Optuženi Vukadin Spasojević tereti se i kao naredbodavac zlostavljanja žrtava.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 19 svjedoka, od čega četiri svjedoka sa dodijeljenim mjerama zaštite te prilaganjem više desetina materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.