Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica protiv Milorda Govedarice za poreznu utaju 290.000 KM

marke

U optužnici se navodi da je na taj način izbjegnuto je plaćanje PDV-a u iznosu od 291.850,96 KM, za koji je oštećen budžet Bosne i Hercegovine

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Milorada Govedarice, rođenog 1955. godine u Ljubuškom, nastanjen na Palama, državljanin BiH.

Optuženi se tereti da je od 2010. do 2015. godine, kao predsjednik Upravnog odbora društva „FABRIKA ZA PROIZVODNJU ŽICE“ a.d. Novo Goražde, zajedno sa drugim osobama, postupao protivno odredbama poreznog zakonodavstva i propisima koji reguliraju prijavu i naplatu PDV-a.

U optužnici se navodi, da je putem navedenog poduzeća, veliku količinu proizvedene žice, u vrijednosti od oko milion KM, kao i sporedni proizvod (otpad nastao proizvodnjom), protivno zakonskim odredbama umjesto planiranog izvoza, stavio u promet u BiH, te bez izdavanja porezne fakture i evidentiranja porezne obveze izbjegao plaćanje PDV-a u iznosu od 178.704,83 KM, kao i po osnovu utvrđenog manjka dobara na skladištu obveznika, PDV u iznosu od 113.146,13 KM.

U optužnici se navodi da je na taj način izbjegnuto je plaćanje PDV-a u iznosu od 291.850,96 KM, za koji je oštećen budžet Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz članka 210. stavak 4. u svezi stavka 1. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.