Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno iz tužilaštva

Podignuta optužnica protiv ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića

Selmo Cikotić, novi ministar sigurnosti Bosne i Hercegovin
23.07.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Selmo Cikotic polozio je zakletvu i time zvanicno postao novi ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Za sada je poznato da Cikotića optužnicom terete da je zloupotrijebio položaj i ovlasti dok je obnašao dužnost ministra odbrane BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je u četvrtak 25. novembra optužnicu protiv ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića.

Tu informaciju potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Kako je saopštio, detalji optužnice biće objavljeni u petak 26. novembra.

Za sada je poznato da Cikotića optužnicom terete da je zloupotrijebio položaj i ovlasti dok je obnašao dužnost ministra odbrane BiH.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u martu 2019. godine po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, izvršili pretres računara koji se nalazio u prostorijama Ministarstva odbrane BiH.

Kako je tada saopšteno, pretres je izvršen s ciljem utvrđivanja sadržaja datoteka koje bi mogle poslužiti kao trag ili dokaz u vezi sa krivičnim djelom iz člana 220. stav (3) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“.