BiH

tužilaštvo bih

Podignuta optužnica protiv Osmana Haskovića zbog šverca duhanom

16/07/2020

Iznos akciznih davanja za kilogram rezanog duhana iznosi 121,70 KM, te se nezakonitim prometovanjem velikih količina duhana nanosi šteta budžetu Bosne i Hercegovine

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Osmana Haskovića, rođenog 1972. godine u Bijelom Polju, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je, tokom aprila ove godine, zatečen da je na prodajnom mjestu koje je koristio na pijaci u naselju Stup, prometovao oko 121 kilogram rezanog duhana bez akciznih markica, kao i 170 kutija cigareta, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Navedene duhanske prerađevine, bez plaćenih akciza i prateće dokumentacije, otkrivene su prilikom kontrole koju su provele ovlaštene službene osobe Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Iznos akciznih davanja za kilogram rezanog duhana iznosi 121,70 KM, te se nezakonitim prometovanjem velikih količina duhana nanosi šteta budžetu Bosne i Hercegovine, a počinioci krivičnih djela stiču velike iznose nezakonite imovinske koristi.

U optužnici se navodi da je optuženi nezakonito prometovao akciznim proizvodima za koja nisu plaćana akcizna davanja, te je na taj način oštetio budžet i sve građane BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.