Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica protiv osmorice bivših pripadnika VRS-a zbog ratnog zločina

sud i tuzilastvo bih

Prema navodima optužnice oni se terete da su 1. juna 1992. godine u mjestu Velagići, općina Ključ, zajedno sa drugim osobama, a po prethodnom dogovoru, naoružani i uz prijetnje istjerali napolje civile bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u zgradi Osnovne škole “Radenko Stojnić”

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ilije Krčmara (1967.), državljanina Republike Srbije, Boška Unčanina (1969.), državljanina Bosne i Hercegovine, Svetislava Račića (1962.), državljanina Srbije, Željka Bajića (1963.), državljanina Srbije, Nikole Ćuka (1967.), državljanina Srbije, Nikole Ćuka (1966.), državljanina Srbije, Marinka Miljevića (1971.), državljanina BiH i Dragana Despota (1964.), državljanina BiH i Srbije, koji se terete za zločine protiv čovječnosti.

Optuženi se terete da su, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Bosanske krajine, općina Ključ, u svojstvu pripadnika VRS-a, postupali suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Prema navodima optužnice oni se terete da su 1. juna 1992. godine u mjestu Velagići, općina Ključ, zajedno sa drugim osobama, a po prethodnom dogovoru, naoružani i uz prijetnje istjerali napolje civile bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u zgradi Osnovne škole “Radenko Stojnić”.

– Istjeranim civilima bilo je naređeno da se postroje ispred škole, nakon čega su optuženi, zajedno sa drugim osobama, pucajući iz automatskog vatrenog oružja izvršili strijeljanje i ubistvo najmanje 78 žrtava, čija tijela su prevezena kamionima i zakopana u masovnu grobnicu, da bi neposredno nakon rata, 1996. godine, posmrtni ostaci bili pronađeni i ekshumirani iz masovne grobnice Lanište II – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.