BiH

Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica protiv pet osoba za krivično djelo porezne utaje

27/07/2021

Podignuta optužnica protiv Branka Mičića, Marija Marića, Novaka Stanića, Dušana Vukotića i Miroslava Rakića

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Branka Mičića, Marija Marića, Novaka Stanića, Dušana Vukotića i Miroslava Rakića, te pravnog subjekta “Globex Tabak” d.o.o. Banja Luka.

Optužni se terete da su u februaru 2020. godine, s ciljem pribavljanja imovinske koristi, Branko Mičić, vlasnik pravnog subjekta “Globex Tabak” d.o.o. Banja Luka, Mario Marić, odgovorna osoba navedenog pravnog subjekta i Novak Stanić, postali članovi grupe ljudi koja je organizirana radi neposrednog izvršenja krivičnog djela poreske utaje odnosno organizacije fiktivnog izvoza duhana, pa su u toj namjeri, vođeni zajedničkim interesom, kao pripadnici grupe imali određene uloge i zadatke kojima radnjama su omogućili pribavljanje imovinske koristi u iznosu od 170.658,43 KM, dok su Marić i pravna osoba izbjegli plaćanje PDV u iznosu od 29.256,92 KM.

Optuženi se terete da su počinili, Mario Marić, Branko Mičić i Novak Stanić, krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. stav 2. u vezi stava 1. i krivično djelo poreske utaje ili prevare iz člana 210. stav 3. u vezi sa stavom 2. KZ-a BiH, Dušan Vukotić, krivično djelo poreske utaje ili prevare iz člana 210. stav 3. u vezi sa stavom 2., u vezi sa članom 31., te Miroslav Rakić krivično djelo nesavjestan rad u službi iz člana 224. stav 2. u vezi stava 1. istog Zakona. Optuženi Mario Marić i pravna osoba Globex d.o.o Banja Luka terete se da su počinili krivično djelo poreske utaje ili prevare iz člana 210. stav 1., u vezi sa članom 124. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.