Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica protiv pet osoba za krivično djelo porezne utaje

sud bih tuzilastvo

Podignuta optužnica protiv Branka Mičića, Marija Marića, Novaka Stanića, Dušana Vukotića i Miroslava Rakića

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Branka Mičića, Marija Marića, Novaka Stanića, Dušana Vukotića i Miroslava Rakića, te pravnog subjekta “Globex Tabak” d.o.o. Banja Luka.

Optužni se terete da su u februaru 2020. godine, s ciljem pribavljanja imovinske koristi, Branko Mičić, vlasnik pravnog subjekta “Globex Tabak” d.o.o. Banja Luka, Mario Marić, odgovorna osoba navedenog pravnog subjekta i Novak Stanić, postali članovi grupe ljudi koja je organizirana radi neposrednog izvršenja krivičnog djela poreske utaje odnosno organizacije fiktivnog izvoza duhana, pa su u toj namjeri, vođeni zajedničkim interesom, kao pripadnici grupe imali određene uloge i zadatke kojima radnjama su omogućili pribavljanje imovinske koristi u iznosu od 170.658,43 KM, dok su Marić i pravna osoba izbjegli plaćanje PDV u iznosu od 29.256,92 KM.

Optuženi se terete da su počinili, Mario Marić, Branko Mičić i Novak Stanić, krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. stav 2. u vezi stava 1. i krivično djelo poreske utaje ili prevare iz člana 210. stav 3. u vezi sa stavom 2. KZ-a BiH, Dušan Vukotić, krivično djelo poreske utaje ili prevare iz člana 210. stav 3. u vezi sa stavom 2., u vezi sa članom 31., te Miroslav Rakić krivično djelo nesavjestan rad u službi iz člana 224. stav 2. u vezi stava 1. istog Zakona. Optuženi Mario Marić i pravna osoba Globex d.o.o Banja Luka terete se da su počinili krivično djelo poreske utaje ili prevare iz člana 210. stav 1., u vezi sa članom 124. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.