BiH

Tužilaštvo Brčko distrikta

Podignuta optužnica protiv predsjednika i članova upravnog odbora ‘Puteva Brčko’

06/01/2021

Almir Kukuljević, Marinko Viljušić i Slaviša Čurtuma optuženi su da su suprotno propisima usvojili odluku na osnovu koje je direktoru poduzeća M.M. omogućena isplata stimulativnog dijela plaće za 2017. godinu u iznosu većem od 15.000 maraka

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv predsjednika i članova upravnog odbora JP Putevi Brčko, za nesavjestan rad u službi u vezi s povećanjem osobnih primanja direktoru tog poduzeća.

Almir Kukuljević, Marinko Viljušić i Slaviša Čurtuma optuženi su da su suprotno propisima usvojili odluku na osnovu koje je direktoru poduzeća M.M. omogućena isplata stimulativnog dijela plaće za 2017. godinu u iznosu većem od 15.000 maraka, priopćeno je iz Tužiteljstva Brčko distrikta BiH.

“Tužiteljstvo Distrikta stavilo je na teret Kukuljeviću, Viljušiću i Čurtumi da su u prosincu 2016. godine, postupajući kao odgovorne osobe u Distriktu, usvojivši suprotno propisima prijedlog direktora za utvrđivanje stimulativnog dodatka na plaću, nesavjesno postupili u obavljanju dužnosti. Njih se tereti da su jednoglasno donijeli odluku na osnovu koje je direktoru poduzeća M.M., po toj osnovi u 2017. godini isplaćeno 15.547,22 marke, kao i 9.848,22 marke za doprinose iz tog dodatka, čime je za te iznose oštećeno ovo javno poduzeće”, stoji u priopćenju.

Iz Tužiteljstva navode da su Kukuljević, kao predsjednik, a Viljušić i Čurtuma, kao članovi upravnog odbora, optuženi da su povredom zakona očigledno nesavjesno postupili u obavljanju dužnosti i time počinili kazneno djelo “nesavjestan rad u službi”.

Optužnica za kazneno djelo, sa zaprijećenom kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina, dostavljena je Osnovnom sudu Distrikta, gdje je u cijelosti i potvrđena, priopćilo je Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.