Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica protiv Rade Grujića za zločin protiv čovječnosti

tuzilastvo-sud-bih-vstv-tuziteljstvo (2)

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 22 svjedoka, među kojima i stručnog vještaka, kao i prilaganjem 60 materijalnih dokaza

Tužiteljica Posebnog odjela za ratne zločine podigla je optužnicu protiv Rade Grujića, zv. “Rašo”, rođenog 1967. godine u Snagovu, Zvornik, državljanina BiH i R Srbije.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH i širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika i okoline, u svojstvu pripadnika čete Snagovo TO Zvornik, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je, za vrijeme dok se u nezakonitom zatočenju nalazilo više stotina civila bošnjačke nacionalnosti u selu Liplje, koji su višestruko zlostavljani a veći broj žena seksualno zlostavljan, došao u kuće u kojoj su bili zatočeni civili, te prijetnjom silom i opasnosti po život i zdravlje oštećene osobe, počinio silovanje žrtve – žene bošnjačke nacionalnosti.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo – zločin protiv čovječnosti.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 22 svjedoka, među kojima i stručnog vještaka, kao i prilaganjem 60 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.