BiH

Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica protiv Samardžije i Stanića zbog ratnih zločina na području Bijeljine

13/05/2022

Optuženi se terete da su lično i direktno sudjelovali u strijeljanju i ubistvima žrtava, od koji je najstarija bila žena od 72 godine, a najmlađa dječak koji je imao šest godina

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Milenka Samardžije, zvanog “Travka” i “Žabac” (1964.) i Koste Stanića, zvanog ”Kole” (1970.), koji se terete za ratne zločine počinjene na području Bijeljine.

Optuženi se terete da su, kao pripadnici MUP-a RS–Sokolac, zajedno s više osoba, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba, te direktno, svjesno i voljno sudjelovali u ubistvima civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i žena, djece i starijih osoba, a koji ni na koji način nisu sudjelovali u neprijateljstvima i vojnim operacijama.

U optužnici se navodi da su optuženi u septembru 1992. godine, sudjelovali u prisilnom odvođenju civila iz njihovih kuća, transportu vojnim kamionom i strijeljanju na obali rijeke Drine, ukupno 22 žrtve, iz obitelji Sarajlić, Sejmenović i Malagić, koji su ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja a njihova tijela bačena u rijeku Drinu.

Optuženi se terete da su osobno i direktno sudjelovali u strijeljanju i ubistvima žrtava, od koji je najstarija bila žena od 72 godine, a najmlađa dječak koji je imao šest godina.

U sklopu tog zločina ubijeno je pet žrtava koje su bile mlađe od 18 godina.

Optuženi Samardžija, također, se tereti da je 10-ak dana prije navedenog zločina, sudjelovao u nezakonitom prisilnom odvođenju tri civila bošnjačke nacionalnosti iz njihovih domova i javnih mjesta, u prostorije policijske stanice, gdje je žrtve mučio i zlostavljao, te nakon toga prevezao žrtve do obale rijeke Drine u mjestu Balatun, gdje je pucanjem iz blizine iz vatrenog oružja, osobno usmrtio tri civila.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.