Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica protiv sedam osoba za genocid: Ovo su njihova imena

sud bih
Foto: Damir Begović/ Fokus

Izvršena su strijeljanja i ubistva 20 žrtava na lokalitetu jame Pola (Hašimova rupa), na lokalitetu Bišina-dolina Krajevi 39 žrtava, kao i na lokalitetu Jarovlje-Piskavica, ukupno šest žrtava među kojima i jedna žena

Tužioci iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigli su optužnicu protiv sedam osoba za krivično djelo genocid.

Optuženi su: Ratko Vujović, zv. “Rara”, rođen 1967. godine u Bileći; Ljubomir Vlačić, zv.”Buba”, rođen 1957. godine u Šekovićima; Vitomir Pepić, zv.”Vito”, rođen 1953. godine u Kladnju; Milovan Ognjenović, rođen 1952. godine u Šekovićima; Goran Višković, zv. “Vjetar”, rođen 1954. godine u Vlasenici; Željko Dupljanin, zv. “Krnjo”, rođen 1975. godine u Han Pijesku i Vlastimir Golijanin, rođen 1974. godine u Han Pijesku.

Optuženi se terete da su kao zapovjednici i pripadnici Vojne policije Drinskog korpusa, Birčanske brigade i 10. diverzanskog odreda pri Glavnom štabu VRS, na području općina Šekovići i Vlasenica, od 15.07. do 23.07.1995. godine, sudjelovali u zarobljavanju muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti, koji su nakon pada zaštićene zone UN-a Srebrenica, pokušavali preći na teritoriju pod kontrolom ARBiH, njihovom zatočenju u zatvoru Sušica i drugim objektima, kao i vezivanju i transportu na tri lokacije, gdje je izvršeno strijeljanje i ubistvo, te tijela i posmrtni ostaci zasipani eksplozivnim napravama ili pomoću mehanizacije uklanjani i ukopavani.

Na navedeni način izvršena su strijeljanja i ubistva 20 žrtava na lokalitetu jame Pola (Hašimova rupa), na lokalitetu Bišina-dolina Krajevi 39 žrtava, kao i na lokalitetu Jarovlje-Piskavica, ukupno šest žrtava među kojima i jedna žena. Tijela žrtava su pronađena, ekshumirana i identificirana nakon rata tako da je poznat identitet svih 65 osoba, ubijenih na te tri lokacije.

Optuženi se trerete da su svjesno pružili pomoć pripadnicima Udruženog zločinačkog poduhvata, u počinjenju genocida nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti nakon pada Zaštićene zone UN-a Srebrenica, čime su počinili krivično djelo genocida iz članka 171. tačka a) i b), Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Navode optužnice, Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 130 svjedoka, među kojima deset svjedoka uz mjere zaštite, nalazima i mišljenjima 14 vještaka, među kojima su i međunarodni eksperti, kao i prilaganjem više stotina materijalnih dokaza.

Optužnica u ovom predmetu realizirana je uz komunikaciju i saradnju sa tužilaštvom pri MRMKS. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.