Podignuta optužnica protiv Senada Koštića zbog pokušaja pridruživanja ISIS-u

tuzilastvo-bih

Tužitelj iz Odsjeka za terorizam Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv jedne osobe zbog kaznenog djela pridruživanja stranim paravojnim formacijama u Siriji.

Optužnicu je podignuta protiv Senada Koštića, rođenog 22. oktobra 1993. godine u Velikoj Kladuši, državljanina BiH.

Optuženi se tereti, da je osmislio plan i pribavio novčana sredstva sa ciljem da otputuje u Siriju, te da se priključi paravojnim i parapolicijskim snagama koje djeluju na području Sirije i Iraka u okviru struktura ISIS-a, koji je od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

Optuženi se tereti da je, početkom 2016. godine, otputovao u Sarajevo, te nakon toga u Podgoricu, odakle je avionom otputovao u Republiku Tursku, sa ciljem da se iz Turske ilegalno prebaci na područje Sirije, ali je pravovremenom akcijom policijskih i sigurnosnih institucija, otkriven i spriječen u toj nakani, lišen slobode od strane granične policije i organa sigurnosti Republike Turske te vraćen u Bosnu i Hercegovinu.

Optuženi se tereti da se pokušao pridružiti stranoj paravojnoj ili parapolicijskoj formaciji koja djeluje izvan Bosne i Hercegovine, čime je počinio kazneno djelo-protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz članka 162 b. stavak 2. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Ova optužnica predstavlja nastavak aktivnosti tužiteljstva i partnerskih agencija u borbi protiv teorizma i kaznenih djela koja su povezana sa terorizmom.

Tužiteljstvo će krivnju optuženog dokazivati pozivanjem 9 svjedoka optužbe i prilaganjem oko 20 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.