Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica protiv Sene Hamzabegović zbog finansiranja terorističkih aktivnosti

sipa

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH

Tužilac Odsjeka za terorizam Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Sene Hamzabegović (1960.), državljanke BiH i Švicarske, koja se tereti za finansiranje terorističkih aktivnosti.

Optužena, koja se nalazi u pritvoru, tereti se da je od 2013. do 2018. godine, u više navrata, sudjelovala u prikupljanju i pružanju financijske pomoći za potrebe državljana BiH, koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani tzv. “ISIL-a”, u okviru formacija – Jabhet al Nusra, Al Nusrah Front i drugim formacijama.

Radi se o formacijama koje su na temelju rezolucija UN-a, proglašene terorističkim organizacijama, čiji pripadnici svakodnevnim oružanim terorističkim akcijama, napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatočenima i drugim radnjama, provode terorističke aktivnosti na spomenutom području, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

– Optužena ja znajući da se na spomenutom području nalazi i Muradif Hamzabegović, koji zajedno sa drugim državljanina BiH sudjeluje u terorističkim aktivnostima, te da dobijeni novac koristi za financiranje tih aktivnosti, u više navrata osiguravala veće novčane iznose u valutama EURO, KM i CHF, te novac uplaćivala i osobno odnosila na područje Sirije, gdje je novac predavala Muradifu Hamzabegoviću, koji je prema prikupljenim dokazima, novac koristio za davanje plata osobama koje sudjeluju u terorističkim aktivnostima, kupovinu oružja i druge svrhe – navodi se u saopćenju.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.