Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

TUŽILAŠTVO BIH

Podignuta optužnica protiv Slobodana Savića zv. “Zenica“

sud tuzilastvo vstv bih
Foto: D.B./ Fokus.ba

Krajem marta ove godine pred Sudom BiH počelo je suđenje petnaestorici optuženih za zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjene u periodu od 1992. do 1995. godine u VIZ-u Banja Luka, zvanom “Mali logor”

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Slobodana Savića zv. “Zenica“ rođenog 1970. godine u Zenici, zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, počinjenih u Vojno-istražnom zatvoru Banja Luka zvani Mali logor, u periodu od aprila 1994. do decembra 1995. godine.

Optuženi je bio stražar u navedenom objektu, a počinjeni zločini odnose se na premlaćivanja, zlostavljanja i druga nečovječna djela koja su počinjena nad više žrtava, civila i ratnih zarobljenika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati iskazima znatnog broja svjedoka, među kojima i žrtava koje su bile u zatočenju u ovom objektu, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Optuženi se tereti za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Krajem marta ove godine pred Sudom BiH počelo je suđenje petnaestorici optuženih za zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjene u periodu od 1992. do 1995. godine u VIZ-u Banja Luka, zvanom “Mali logor”.

Trenutno se izvode dokazi odbrane, a posljednje ročište je održano 22. decembra prošle godine.