Podignuta optužnica protiv tri osobe za ratni zločin na području Višegrada

BiH

tuzilastvo bih

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Momira Tasića zvanog Mošo, rođenog 1941. godine u Bijeloj, opština Višegrad, državljanina BiH, Petra Tasića zvanog Pero, rođenog 1957. godine u Bijeloj, opština Višegrad, državljanina BiH i Mirka Tasića, rođenog 1963. godine u Bosanskoj Jagodini, opština Višegrad, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su od polovine maja do kraja augusta 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području opštine Višegrad, kao pripadnici – optuženi Momir Tasić i Patar Tasić Vojske Republike Srpske – VP 7158 Višegrad, a osumnjičeni Mirko Tasić kao pripadnik Stanice javne bezbjednosti Višegrad, svojim radnjama i postupcima aktivno učestvovali u tom napadu.

Oni se terete da su 16. juna 1992. godine, na području opštine Višegrad, zajedno sa još nekoliko pripadnika vojske i policije, učestvovali u prisilnom nestanku ukupno šest žrtava bošnjačke nacionalnosti, muškaraca koje su prethodno lišili slobode, mučili, zlostavljali, prisilno i pod prijetnjom odvezli u nepoznatom pravcu od kada im se gubi svaki trag, pa se i do danas vode kao nestale osobe.

Također, optuženi Momir i Mirko Tasić se terete da su upotrebom prijetnje po život prisilili dvije žrtve, te nad njima izvršili silovanje.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.