Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica protiv tri osobe zbog krijumčarenja migranata

tuzilastvo bih

Za ugovoreni novčani iznos od 7.500 eura, organizovali prihvat i nedozvoljeno prevođenje šest ilegalnih migranata

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv tri osobe zbog krijumčarenja ljudi, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Harisa Karamehmedovića, rođenog 1968. godine u Sarajevu, državljanina Bosne i Hercegovine, Damira Miličevića, rođenog 1981. godine u Ljubuškom, državljanina Bosne i Hercegovine i Hrvatske i Jasmina Kajanije, rođenog 1975. godine u mjestu Ljubača, općina Konjic, državljanina Bosne i Hercegovine.

U optužnici se navodi da su tokom 13/14. augusta 2018. godine, prvooptuženi Haris Karamehmedović kao organizator, a ostali optuženi kao članovi grupe, radi sticanja lične materijalne koristi za ugovoreni novčani iznos od 7.500 eura, organizovali prihvat i nedozvoljeno prevođenje šest ilegalnih migranata, od kojih jedna maloljetna osoba, državljane Irana, a sve sa ciljem organizacije njihovog daljeg ilegalnog prebacivanja iz BiH u Hrvatsku, do krajnjeg odredišta Italije.

Optuženi Haris Karamehmedović, zajedno sa Jasminom Kajanijom, tereti se da je navedenog dana izvršio prihvat migranata u Mostaru, uzeo prethodno dogovoreni novčani iznos, a potom optuženi Damir Miličević ih preuzeo i prevezao putničkim motornim vozilom ilegalno preko državne granice BiH na teritoriju Hrvatske te ostavio na njemu poznatoj lokaciji.

U daljoj namjeri su spriječeni i otkriveni od strane policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske.

Navedene radnje predstavljaju krivično djelo i u suprotnosti su sa članom 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdužnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN-a protiv transnacionalnog organizovanog kriminala i Zakona o graničnoj kontroli.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata, odnosno u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje ljudi iz KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.