BiH

Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica protiv Vase Simića za krijumčarenje migranata

17/12/2020
Ilustracija

U bjekstvu su ga spriječili policijski službenici koji su u vozilu pronašli ilegalne migrante

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv državljanina BiH Vase Simića, rođenog 1985. godine u Zvorniku, optuženog za krijumčarenje migranata, prenosi Anadolu Agency (AA).

Optuženi se tereti da je, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, u prethodnom dogovoru sa njemu poznatim licem iz Srbije, povezao migrante, državljane Egipta, koji su prethodno sa područja Srbije izbjegavanjem graničnog nadzora ušli na teritoriju BiH, a koji nisu ispunjavali uslove za zakonit ulazak i boravak u Bosni i Hercegovini, navedeno je u saopštenju.

Nakon prihvata pet migranata, među kojima i maloljetnog djeteta, optuženi je upravljajući putničkim motornim vozilom u pravcu Zvornika, tokom pokušaja zaustavljanja vozila od strane službenika Granične policije BiH, odbio zaustaviti vozilo kojim je upravljao na znak zaustavljanja i nastavivši vožnju velikom brzinom lokalnim putem parkirao se i napustio vozilo, a u bjekstvu su ga spriječili policijski službenici koji su u vozilu pronašli ilegalne migrante.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 4. u vezi sa stavom 1. i 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.