Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podignuta optužnica protiv Zeničanina zbog šverca mobilnih telefona

Mobiteli

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Uglješe Rajaka, rođenog 31. avgusta 1981. godine u Zenici, nastanjenog u Bijeljini, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je prilikom ulaska na carinsko područje BiH iz pravca R Srbije, na lokalitetu GP Rača, u kasnim večernjim satima 19. oktobra 2016. godine, u unutrašnjosti teretnog motornog vozila kojim je upravljao, prokrijumčario preko carinske linije 52 mobitela najpoznatijih svjetskih marki i visoke prodajne cijene čija se tržišna vrijednost procjenjuje od oko 30.000 KM, a čiji uvoz nije prijavio ovlaštenim radnicima carine te je postupio suprotno članu 37. Zakona o carinskoj politici BiH. 

Navedene mobitele su, prilikom kontrole teretnog motornog vozila, pronašle i privremeno oduzele ovlaštene službene osobe Granične policije BiH.

Optuženi se tereti za krivično djelo krijumčarenja iz člana 214. stav 1. KZ-a BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.