Podignuta optužnica u aferi “Bosnalijek”

edin-arslanagic111

Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo danas će Kantonalnom sudu Sarajevo uputiti optužnicu u “slučaju Bosnalijek”.

Optužnica u ovom predmetu odnosi se na: Edina Arslanagića, Šefika Handžića, Hasana Šepu, Amara Arslanagića, Aidu Selvić, Izeta Arslanagića i Jasmina Šepu, saznaje Fena u Kantonalnom tužiteljstvu.

Osobe obuhvaćene optužnicom terete se za organizirani kriminal, odnosno za više krivičnih djela, među kojima, za zloupotrebu položaja ili ovlasti, pranje novca, poreznu utaju, krivotvorenje službene isprave, te sklapanje štetnog ugovora.

Istovremeno, a u skladu sa Zakonom o oduzimanju imovine pribavljene krivičnim djelom Tužiteljstvo će predložiti Sudu donošenje privremene mjere radi osiguranja imovine, odnosno zabrane otuđenja nekretnina ili stvarnih prava.

Tužiteljstvo će, također, predložiti zabranu isplata s određenih bankovnih računa, te da se od osoba obuhvaćenih optužnicom oduzme pribavljena imovinska korist u iznosu od 23.860.562,12 KM, odnosno da se nadoknadi šteta pričinjena Bosnalijeku d.d. Sarajevo.

Uz optužnicu koja sadrži više od 200 stranica „ide“ i devet nalaza sudskih vještaka, te 25.000 stranica dokaznog materijala, kao i prijedlog za ispitivanje 60 svjedoka.