Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica za krijumčarenje ljudi

tuzilastvo_bih3333

Prema navodima optužnice, optuženi Anil Kumar je prethodno nabavio dvije lične indentifikacijske karte Kraljevine Belgije

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv dvije osobe zbog krijumčarenja ljudi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine saopćeno je da je podignuta optužnica protiv Syllae Morlayea, rođenog 1974. godine u Conakryju, Republika Gvineja, nastanjenog u Kraljevini Belgiji, državljanina Kraljevine Belgije, nalazi se u pritvoru, i Anila Kumara, rođenog 1977. godine u Gurdaspuru, Republika Indija, državljanina Kraljevine Belgije, koji se nalazi u pritvoru.

Optuženi se terete da su dana 28. decembra prošle godine, u cilju pribavljanja nezakonite imovinske koristi za ugovoreni novčani iznos od 3.500 eura, omogućili prevođenje dvojice državljana Indije iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku.

Prema navodima optužnice, optuženi Anil Kumar je prethodno nabavio dvije lične indentifikacijske karte Kraljevine Belgije, nakon čega su povezli navedene državljane Indije na granični prijelaz Izačić na izlazu iz BiH. Prilikom kontrole putnih isprava, državljani Indije predstavljajući se kao osobe sa navedenih identifikacijskih karata Kraljevine Belgije, a policijski službenici Granične policije BiH posumnjavši da putnici nisu stvarni nosioci predočenih ličnih karata, spriječili su ih u daljoj namjeri.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo krijumčarenja ljudi iz člana 189. st. 1. u vezi sa stavom 29. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.