Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica za promet oružja u zemlje Zapadne Evrope

oruzje (1)

U svojim namjerama su otkriveni i spriječeni prilikom kontrole od strane policijskih službenika, te je prilikom pretresa, pronađena i oduzeta veća količina oružja, municije, lovačkog naoružanja i opreme

Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Edina Mehmedike, Harisa Špage, Rifeta Berkovića i Asmira Mezetovića koja ih tereti za neovlašten promet oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne upotrebe, piše Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH).

Prema navodima optužnice koja je upućena Sudu Bosne i Hercegovine na potvrđivanje, Mehmedika, Špago, Berković i Mezetović se terete da su tokom decembra 2020. i januara 2021. godine, djelujući kao organizirana grupa s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, vršili prevoz i posredovali radi izvoza u prometu veće količine oružja, dijelova oružja, minsko-eksplozivnih sredstava i vojne opreme, a radi daljnjeg transporta i prodaje kupcima na ilegalnom tržištu u zemljama Zapadne Evrope.

Mehmedika je, prema navodima Tužilaštva, ostvario kontakt sa osobama iz Zapadne Evrope i dogovorio promet oružja i vojne opreme, te je, prema unaprijed dogovorenim ulogama, s drugim članovima grupe vršio kupoprodaju oružja od poznatih osoba na području tuzlanskog, zeničko-dobojskog i sarajevskog kantona.

“U svojim namjerama su otkriveni i spriječeni prilikom kontrole od strane policijskih službenika, te je prilikom pretresa, pronađena i oduzeta veća količina oružja, municije, lovačkog naoružanja i opreme, između ostalog i ručni raketni bacač RPG-22, a koji predmeti i oružje su bili namijenjeni za dalju preprodaju”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Mehmediku, Špagu, Berkovića i Mezetovića su u januaru 2020. uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), dok je iz Tužilaštva tada saopćeno da su osobe koje su se ranije dovodile u vezu s radikaliziranim licima, pribavile određenu količinu oružja i eksploziva, s namjerom da sredstva prokrijumčare u zemlje Evropske unije, gdje bi bila korištena za izvršenje kriminogenih aktivnosti.

Špago je ranije, skupa s još dvije osobe, bio optužen za pomoć Naseru Palislamoviću nakon terorističkog napada na zgradu policije u Bugojnu u junu 2010. godine, u kojem je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, dok je teže i lakše ranjeno više njegovih kolega. Palislamović je kasnije oslobođen optužbe, dok je krivični postupak protiv Špage obustavljen.