Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podignuta optužnica za ratne zločine na području Bosanskog Broda

tuzilastvo_bih111

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za zločin protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti počinjen na području opštine Bosanski Brod, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Alminka Islamovića, rođenog 1960. godine u Slavonskom Brodu, Hrvatska, državljanina BiH i Hrvatske.

Optuženi se tereti da je u vremenskom periodu od mjeseca marta do oktobra 1992. godine, za vrijeme oružanog sukoba na teritoriji općine Bosanski Brod u BiH, između Hrvatskog vijeća odbrane i Vojske Republike Srpske, kao pripadnik Vojne policije u sklopu 101. brigade HVO-a u Bosanskom Brodu, u svojstvu zapovjednika voda Vojne policije, a kasnije zapovjednika, sam ili zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata ili oružanog sukoba i Dopunskog protokola II.

Prema navodima optužnice, Islamović se tereti da je učestvovao u nezakonitom zatvaranju civila srpske nacionalnosti, njihovom ubijanju, fizičkom i psihičkom zlostavljanju, pljačkanju i paljenju imovine srpskog stanovništva, paljenju i uništavanju kulturnih, historijskih i religijskih spomenika na području općine Bosanski Brod.

U optužnici se navodi da su žrtve mučene, zlostavljane i premlaćivane u podrumskim prostorijama stare zgrade Stanice policije Bosanski Brod koje su korištene kao zarobljenički objekti u kojima su bespravno bili zatvoreni civili srpske nacionalnosti, pa je ubijeno ili je od posljedica premlaćivanja preminulo više zatvorenika, a nekim od zatvorenika se gubi svaki trag te njihova tijela ni do danas nisu pronađena, dok je tijelo jedne od žrtava pronađeno i ekshumirano.

Iznuda novčane naknade na ime otkupa života mu se također stavlja na teret. U okviru počinjenih zločina je vršeno pljačkanje imovine stanovništva i uništavanje kulturnih, vjerskih i historijskih spomenika i ustanova namijenjenih vjerskim potrebama. Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ-a BiH i krivično djelo uništavanje kulturnih, historijskih i religijskih spomenika iz člana 183. istog Zakona. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.