Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podignuta optužnica za ratne zločine na području Prijedora i okoline

Na gradskom trgu u Prijedoru položene bijele ruže s imenima ubijene djece

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv devet osoba koje se terete za ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora i okoline.

Optužnica je podignuta protiv Slobodana Taranjca (1956.), Miodraga Glušca (1960.), Ranka Babića (1952.), Marinka Praštala (1963.), Ranka Došenovića (1960.), Zdravka Panića (1959.), Triva Vukića (1966.), Milana Vukića (1951.) i Rade Zekanovića (1944.).

Oni se terete da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija usmjerenih na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okoline, počinili krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

Oni se terete da su u svojstvu pripadnika Kriznog štaba, vojske i policije, krajem jula 1992. godine, učestvovali u nezakonitom zarobljavanju oko 120 muškaraca, među kojima je bilo i maloljetnih osoba, na području mjesta Miska Glava, koje su nakon toga odvedeni u zarobljeništvo u Dom kulture.

Iz objekta je izvedeno i ubijeno 11 žrtava, a preostali su odvedeni na obližnji stadion gdje su mučeni i zlostavljani, nakon čega su odvedeni na lokalitet Ljubije gdje su ubijeni hicima iz vatrenog oružja.

Samo je nekoliko žrtava uspjelo preživjeti strijeljanje i njihova svjedočenja bila su od ključne važnosti za rasvjetljavanje ovog zločina, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon rata, ubijene žrtve su pronađene i ekshumirane u masovnim grobnicama na lokalitetu Redak I i Redak II, a 11 tijela pronađeno je na lokalitetu Hozića Kamen 2016. godine.

Tužilaštvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem oko 80 svjedoka i prilaganjem oko 300 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.