BiH

Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica za zločin protiv čovječnosti na području Foče

12/12/2019

Kovač je vršio progon na način da je planirao, naredio, podstrekavao, pomagao u planiranju i pripremanju i činjenju krivičnih djela, te kao nadređena osoba znao da su zločini počinjeni ili da će biti počinjeni

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Marka Kovača, rođenog 1935. godine u selu Mazoče, opština Foča, nastanjenog u Kragujevcu u Srbiji. Optuženi Kovač se tereti za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa područja Foče, saopštili su danas iz Tužilaštva BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Optuženi se tereti da je u periodu 1992. i 1993. godine, u vrijeme širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga Republike Srpske, usmjerenog protiv bošnjačkog i hrvatskog stanovništva opštine Foča, obavljajući dužnost komandanta Taktičke grupe Foča u okviru VRS, učestvovao u progonu i zločinima počinjenim nad civilnim stanovništvom.

Prema navodima optužnice, Kovač je vršio progon na način da je planirao, naredio, podstrekavao, pomagao u planiranju i pripremanju i činjenju krivičnih djela, te kao nadređena osoba znao da su zločini počinjeni ili da će biti počinjeni, te nije preduzeo mjere da spriječi zločine i kazni počinioce tih djela, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Dodaje se da je u okviru progona počinjeno nezakonito zatvaranje više stotina civila u zatvoreničke centre u KPD Foča, Srednjoškolskom centru i u sportskoj dvorani “Partizan“, mučenje, prisilno preseljenje i deportacija stanovništva, ubistva i prisilni nestanak više od 190 osoba, silovanja, te druga nečovječna djela slične prirode učinjena u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušavanja zdravlja, kao i paljenje i uništavanje kuća i imovine, te kulturno-istorijskih i vjerskih objekata.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti, a navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 139 svjedoka, te prilaganjem više stotina materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, zaključili su iz Tužilaštva BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.